Sabtu, 8 September 2012

Koh Lipe, Maldives of Thailand - Part 2

 
Tepat pukul 5.30pagi, jam kat handphone aku ni pun mula lah menyanyi - nyanyi. Aduh.. Malasnya nak bangun. Dah la sejuk dengan angin pantai. Bunyi daun pokok kelapa yang kuat ditiup angin pulak buat aku makin tarik selimut lagi nih. Bestnya dapat tidur cmni. Tapi apakan daya sebab aku punya plan pagi ni nak kena bangun awal. Tujuannya sebab nak pi tengok matahari terbit kat Sunrise Beach. Dah alang - alangkan tengok Sunset smalam, pagi ni apa kata tengok Sunrise pulak. Baru menarik kan.

Pas mandi, makan roti sikit. Buat lapik perut. Aku pun mulalah perjalanan ker Sunrise Beach. Jalan berliku jugak. Mujurlah ada papan tanda. Yang menjadi masalahnya jalan ke sana sepatutnya melalui satu kawasan chalet. Memandangkan terlalu awal, pintu pagar kat situ pun diaorang tak bukak lagi. Jadi terpaksalah aku mencari jalan alternatif lain. Pusing - punya pusing, nampaklah satu jalan. Dah la risau dengan bunyi anjing lagi. Buatnya kena kejar, mau tak cukup tanah lari. Tengok kat langit macam tak lama lagi dah. Kena cepat nih.

Last sekali aku pun ikut lah satu jalan ni. Dan dia akan masuk ke satu kawasan chalet. Di hujungnya, akan nampak pantai. Time tu, dengar anjing bukan main lagi dok menyalak. Bukan main lagi. Walaupun aku jenis tak takut anjing, tapi kalau dah menyalak satu geng, takut gak. Hehehe...

Lepas 15 minit menunggu kat pantai tu, akhirnya.... Sunrise at Sunrise Beach
( walhal dalam hati... yang ni ja ? ) Tapi syukur gak dapat tengok kebesaran Ilahi...

Cahaya merah di kaki langit
Angin memang kuat.. Bestnya..
Kalau mandi syok nih...
Sunrise at Sunrise Beach
Antara puluhan bot - bot kecil
Lega jugak sebab hajat hati nak tengok matahari naik tercapai gak. Walaupun kena tempuhi macam - macam halangan. On the way balik tuh, gate chalet yang aku cakap tutup tu dah buka. Leganya. Tak payah nak pusing jauh - jauh dah. Dan yang paling syoknya, tak payah mengadap hanjeng - hanjeng kat situ dah.
Kalau korang nak tau, ni la chalet di dalam kawasan yang aku cakap tutup tuh..

Ada yang berminat nak stay sini ?
Laju - lajuuuuuu.. Aku nak kawen dengan anak raja... hehe..
Pukul 9 pagi, kami punya agenda yang lebih penting. Nak tau apa ? Snorkeling time ! Hehe..Kat area -area  hotel nih, banyak tempat - tempat yang menawarkan perkhidmatan sewaan bot untuk tujuan aktiviti snorkeling. Harga yang ditawarkan juga biasanya sama ja. Ya la , mungkin ada kesepakatan untuk selaraskan harga kat sini yang bertujuan untuk mengurangkan persaingan. Macam mana nak pilih yang mana best ? Ikut gerak hati korang ja...hehe

Tak dak no contact la pulak...huhu
Macam - macam perkhidmatan yang ditawarkan
Jam kat tangan dah pukul 9 pagi. Syoknya. Excited tu jangan cakap la. Sejuk ja kat Pattaya Beach ni. Matahari pun tak tinggi sangat. Angin pun sepoi - sepoi bahasa ja.

Suasana pagi di Pattaya Beach
Antara peralatan yang korang kena ada untuk snorkeling ni semestinya snorkeling set. Nak sewa kat sini pun boleh jugak. Kaki itik untuk memudahkan korang berenang pun ada jugak disewa. Harga untuk sewa selama sehari adalah 100Baht atau RM10 ja. Kos untuk sewa bot penumpang untuk bawak korang ke pulau - pulau dan snorkeling pulak 1100Baht atau RM110. Naj jimat, korang pergi ramai -ramai dah share ja bot tu. Lagi jimat kan ? Jangan lupa jugak bawak makanan ringan untuk isi perut korang tuh. Ada juga pakej yang menawarkan sekali dengan makanan. Apapun pilihan ditangang korang jugak.

Siap sedia nak gi snorkeling
Kat dalam bot penumpang
Untuk langkah keselamatan, pastikan korang pakai safety jacket ok ! Yakin ke korang pandai berenang ? Hehehe. Pakai tak pa. Ambik langkah berhati - hati masa nak naik bot nih. Duduk dalam posisi yang betul - betul korang selesa. Jangan la sampai nak berkepit punya pasal dengan partner, bot jadi senget lak. Time pemandu bot tengah bawak bot ni, aku tak galakkan la korang jalan sana - sini dan mengubah tempat duduk merata - rata. Bukan apa, keseimbangan bot tu penting. Korang nak ker bot yang korang naik tu terbalik ? Tak nak kan ? Hehehe.. Ni antara gambar yang aku sempat ambik..

Best sangat
Selamat berenang
Haaa.. Ni la gaya orang nak snorkeling. Korang lak ?
Di perairan di Koh Lipe ni, ada check-point yang telah ditetapkan untuk pengunjung - pengunjung buat aktiviti snorkeling nih. Biasanya semua bot - bot akan berkumpul di sini la. Masa yang ditetapkan untuk korang menyelam kat sini adalah sampai korang penat dan tak larat menyelam. Hahaha. Agak - agak la menyelam tuh.. Kat sini, kalau korang bawak roti, time ni la nak bagi ikan makan. Best sangat bila tengok ikan - ikan dok kerumun kat tangan. Time berenang kat sini jugak, bagi yang tak biasa tu, baik hati - hati. Tidak digalakkan korang pergi menyelam di satu - satu tempat tu sorang - sorang. Lebih baik pergi berdua atau berkumpulan. Kang jadi apa - apa sapa susah ? Pengalaman aku, kaki pernah cramp. Seksanya... Mujur ada geng. Kat sini jugak baik korang jaga kaki korang tuh. Kalau terpijak rambutan laut yang banyak - banyak duri tuh, maunya nangis tak berlagu...Heheheh

Lepas berenang, pemandu WAJIB akan tanya korang samada nak pergi ke tak satu pulau ni. Sebab nak pergi pulau ni, diaorang akan mintak bayaran. Harganya adalah 200Baht saja. Tak mahal pun. Memandangkan kepala aku dah pening dek mabuk laut, aku buat keputusan untuk pergi ke satu pulau ni ja. Cantik.. Cuba tengok gambar yang aku ambik ni k..

Lautan biru
Berani ambik pic dari jauh jer...Hehehe
Jangan lupa kutip cengkerang
Pantai - pantai kat sini memang bersih. Sampah pun tak dak tau ! Pasir dia jangan cakap lah. Putih bersih ! Dengan pokok - pokok yang rendang, teduh lagi tuh. Ada pokok kelapa, pokok Rhu, Beringin. Memang mahsyuk kla kalau tidur. Paling best dapat picnic. Kat sini jugak korang leh snorkeling. Sebab air kat pantai dia memang jernih. Cuma yang korang perlu hati - hati adalah jangan sampai terpijak rambutan laut. Yang tu ja ok..

Puas hati aku !
Anggaran masa untuk korang selesaikan semua akativiti tu adalah 8 jam.. Hahaha.. Lama kan. Dah puas snorkeling dan lepak - lepak area pulau tuh, kami pun bertolak lah balik. Almaklumlah badan pun dah mula letih. Dapat tidur memang best nih..

Petang tu pulak, sempat la aku ambik pic area chalet tempat aku tinggal nih. Last ambik pic kot. Esok dah nak balik dah..

Tempat santai paling best di waktu malam
Macam - macam patern antena ada
Macam astro gak... Macam - macam ada....
Jangan tak tau, walaupun kat sini kawasan pulau, harga udang boleh tahan

Antara tempat tumpuan di waktu malam
 Puas melakukan aktiviti pada waktu siang, aku cadangkan korang pergi manjakan diri korang tu. Sebab  pekerja - pekerja rumah urut kat sini memang tersangat - sangat ramah. Bayangkan tangan aku pun dia pi tarik. Hehehe. Siap dia panggil aku hensem lagi tuh.. Saja la kan. Taktik nak tarik pelanggan. Akhirnya buat aku pun terpengaruh..

Terbaekkkk lah tempat ni....
Kat sini walaupun diorang dah tetapkan harga, YANG PENTING mulut korang tuh kena manis sangat - sangat. Kena pandai pujuk rayu. Diaorang yang perempuan kat sini, bila pujuk ja, terus lemah. Bayangkanlah aku buat Thai Oil Massage + Scrub + Facial 7 jenis = RM100.. Masa yang aku habis kat situ dekat 3 jam gak la. Memang puas.. Kulit - kulit mati dan yang sunburn time gi pantai pun tak la nampak sangat. Muka pun nampak cekang ja. Licin ni jangan cakap la...

Laluan pejalan kaki yang penuh dengan pelbagai hiburan dan restauran
 Balik ja dari manja - manjakan badan, terus tidur. Fuh segarnya rasa....

19 March 2012 - Petang ni aku dah nak balik Langkawi. So pagi ni memang agak lewat la aku bangun dek kerana kesedapan manjakan diri semalam kat umah urut. Habis ja pack barang kat chalet, kuar makan dulu isi perut. Pastu shoping barang - barang cenderamata sikit nak wak balik Malaysia nanti. Sementara tu, sempat lagi aku tangkap sekeping - dua gambar...

Bot - bot penumpang
Santai kan kat Koh Lipe nih ?
Pandangan terakhir di Koh Lipe
Tepat pukul 5.30petang waktu Thailand, aku pun bertolak lah balik ke Langkawi dengan penuh seribu kenangan. Yang pasti, lepas ni aku akan datang lagi ke Koh Lipe nih... I Love Koh Lipe.. !



Koh Lipe, Maldives of Thailand ( 17 - 19 March 2012 )- Part 2



Tiada ulasan:

Catat Ulasan